Home » EFT

EFT

Emotional Freedom Technique, EFT (plus visualiseren) is een krachtige methode om bij zowel volwassenen als kinderen te helpen de spanning te ontladen en oude informatie die niet meer van toepassing is te wissen waardoor er weer zicht komt op wat wél mogelijk is.

Hoe werkt EFT:

Een mens leert door ervaringen. Er gebeurt iets, bv je kind ziet een hond lopen en heeft nog nooit een nare ervaring met honden gehad. Maar plotseling rent de hond blaffend op je kind af en gaat vlak voor je kind staan met een dreigende blik. Het lichaam van je kind reageert daar meteen op door te verstijven en voordat je het weet worden er allerlei overtuigingen, zoals; "honden zijn niet te vertrouwen, een hond kan bijten, straks bijt hij mij", gekoppeld aan deze ervaring. Elke volgende hond die je kind ziet (of waar je aan denkt) roept vervolgens onmiddellijk dezelfde fysieke spanning en de bijbehorende overtuigingen op. Je kind is door deze ervaring bang voor honden geworden.

Een ander voorbeeld: een kind in groep 3 komt iets langzamer tot lezen dan de andere kinderen. De juf laat het kind door haar lichaamstaal merken dat ze zich zorgen maakt. In het lichaam van het kind ontstaat onrust en spanning en er komen bijbehorende overtuigingen zoals: "ik ben dom, ik kan niet lezen, lezen is moeilijk". Iedere keer dat de leesboekjes tevoorschijn komen, zal deze reactie plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat het nog moeilijker wordt om tot lezen te komen.

Met behulp van EFT wordt de oorspronkelijke ervaring en de bijbehorende fysieke en mentale spanningsvolle reactie daarop van elkaar los gekoppeld. Na de EFT sessie weet je nog wel dat je bang was voor honden of dat je lezen niet leuk vindt maar de negatieve ervaring weerhoudt je er niet meer van om bij een hond in de buurt te komen of je open te stellen voor lezen.

Alle overtuigingen, maar ook alle aspecten en herinneringen die aan de oorspronkelijke oorzaak zijn gekoppeld worden "weg-geklopt". Terwijl de overtuigingen/herinneringen en aspecten hardop benoemd worden, wordt er namelijk tegelijkertijd op een aantal plekken op je lichaam geklopt. Dit heeft als gevolg dat de overtuigingen losgekoppeld worden van de ervaring.

In feite kan alles dat als storend wordt ervaren, aangepakt worden met EFT. Ook fysieke klachten die vaak verergerd worden door het negatieve, stressvolle denken over de aandoening. Wanneer alles wat in de weg zit, is weg-geklopt, is de ruimte voor herstel groter.

EFT is dus ook heel geschikt voor volwassenen.